Barcie

Barcie, czyli najbardziej naturalne z uli.

Dziane są tylko w odpowiedniej grubości drzewach, przeważnie sosnach, lipach i dębach, na wysokości 4-6 metrów. Wydrążona komora ma wymiary około 1-1,5metra i średnicę 30cm. Otwór prowadzący do jej wnętrza jest możliwie wąski, zatkany śniotem chroniącym przed czynnikami zewnętrznymi i zwierzętami, takimi jak dzięcioły i gryzonie. Pszczoły zamieszkujące barcie bezproblemowo zimują, z uwagi na dobrą cyrkulację powietrza zapobiegającą zawilgoceniu. Komory dziane w drzewach iglastych powinny pozostać puste przez okres minimum kilku miesięcy z uwagi na zasychającą żywicę, o czym należy pamiętać zamawiając wykonanie barci. Wewnętrzna komora posmarowana jest mieszanką wosku, miodu i propolisu, co czyni ją atrakcyjną dla owadów, szukających lokum.

Lokalizacja tych uli ma niemałe znaczenie – dzianie barci poprzedza zwiad w terenie; pszczoły muszą mieć odpowiednią ilość pożytku pyłkowego i nektarowego, oraz dostęp do wody. W warunkach monokultur w lasach o
niewielkiej różnorodności flory jest to sprawa kluczowa.

Wszystkie barcie są oznaczane na mapach, przy pomocy systemu GPS.